Tentoonstelling
Korte verhalen
Jeroen
Korte verhalen
12/08/2023
1 min
0

Nooit verschenen persbericht

12/08/2023
1 min
0

In het Literatuurmuseum in Den Haag worden tussen 31 december en 1 januari, woordportretten tentoongesteld van de Nederlandse woordkunstenaar J. Griekspoor (1963).

Griekspoor heeft een stamboom waarin veel beroemde kunstenaars zijn te vinden. Zo is er een rechtstreekse lijn naar de befaamde kunstschilder El Greco (1541 – 1614), een link naar de beroemde graficus M.C. Escher (1898 – 1972) en heeft hij dezelfde voorouders als balkunstenaar Johan Cruijff (1947 – 2016).

Net als veel van zijn betoudovergrootachterneven en –ooms toonde Griekspoor al op zeer jonge leeftijd talent voor tekenen, schilderen en voetballen. Hij verdomde het echter deze gaven verder te ontwikkelen en ging liever schrijven.

Het schrijverschap resulteerde onder andere in een reeks zeer fraaie haiku’s, die na jaren van onderhandelen nu eindelijk aan het grote publiek kunnen worden getoond. Griekspoor schreef ze tijdens zijn zogenaamde ‘Japanse periode’, die maar liefst zeven dagen duurde en waarin hij iedere dag één woordportretje schreef. Ze bieden ons stuk voor stuk een uniek inkijkje in zijn bewogen leven.

De woordtafereeltjes komen het best tot zijn recht als men zijn of haar geestesoog gebruikt. De museumbezoeker doet er dan ook goed aan om tijdens de rondgang de ogen te sluiten en de teksten door een ander te laten voorlezen.

Om alvast een indruk te geven van wat volgens de Amerikaanse hoogleraar in de literatuurwetenschappen Rubbish een uitzonderlijk hoog niveau heeft, is hieronder een van de haiku’s afgedrukt. Griekspoor schreef het naar alle waarschijnlijkheid op een dinsdag, omdat er alleen op die dag een klein gele vrachtwagen van supermarktketen Jumbo door zijn straat reed. Of dat gebeurde voor of juist na zijn middagslaapje, moet toekomstig onderzoek uitwijzen.

Voordeur zwaait open

thuisbezorgd brengt boodschappen

spaart u ook zegels

Reacties
Categorieën